Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Nuffnang Ads

Total Pageviews

Tuesday, August 28, 2012

Dugaan ku (Part 2)

               Bila da tak sanggup nak menhadapi betapa rimas nya dan gatal nya telinga kerana asyik kuar cecair yang seakan-akan nanah tue aku wat keputusan untuk pergi jumpa doktor pada 9/8/2012 untuk pergi pakar ENT tapi aku nak pergi hospital mane yer..Oooo baru aku tingat yang aku dulu penag gak sakit telinga cam nie tapi lain sikit kes yer la kan..

               Kalau tak silap aku tahun 2007 dulu time aku keje kt swasta hah company tue cover medical kat hospital swasta aku pergi DEMC kt Seksyen 9 time tue serang da pindah kat Seksyen 4 belakang bangunan Affin bank tue..aku pun telepon untuk dapatkan temujanji dengan doktor ENT tue la dapat date 10/9/2012 oleh kerana tidak dapata menahan sakit aku pun serbu gak 9/9/2012 gak tak tahan la gatal dan mula naik bau kat  telinga aku nie..sampai jer DEMC aku disambut dengan mesra ya..aku daftar dan jumpa doktor biasa dulu bile no giliran aku dipanggil aku pun masuk, aku da lupe doktor ape tah nama yer doktor pun tanya...

Doktor   : Ye puan sakit aper?

Aku        : Saya sakit telinga doktor da seminggu telinga saya keluar air cam nanah..

Doktor    : Ok boleh saya tengok telinga puan?

               Sambil ambik teleskop doktor tue pun teropong la telinga aku nie..bukan main sakit bile dia masukkan teleskop sejuk plak kena besi dia heheh aku tahan jer..

Doktor   : Ad merah dan bernanah..puan nak jumpa pakar tak better you refer ker pakar ENT untuk tahu ape sebab berair telinga you..

Aku        : Saya ada appoinment dengan doktor ENT esok tapi sebab da tak tahan sakit saya datang ari nie gak..boleh ker jumpa pakar ari nie..?

Doktor   : Ok jap saya confirm Doktor Razak ada tak? takpe nanti nurse i akan bawa you naik atas jumpa Doktor Razak yer..

Aku        : Ok doktor..

               Aku pun kuar dari bilik doktor follow nurse tue ke tempat pakar ENT 1 tingkat di DEMC..wow cantik yer tempat dia da lama tak pergi DEMC banyak da berubah macam-macam ada..aku register kat pakar ENT dan tunggu giliran 20min kemudian baru lah aku di panggil..

Doktor ENT  : Ok puan nurul..bukan you penah datang ke dulu sebab sakit telinga jugak kan..?

Aku               : Aku pun hanya mengangguk saja coz rase tak selesa air yang nak keluar dari telinga aku nie..

Doktor ENT  : tak silap last you datang since 2007 right? time tue kita tak boleh nak cuci telinga you coz you sakit sangat lepas tue you da tak review lagi..ok apa masalah still sakit telinga sebelah kiri jugak ker?

Aku               : Yup doktor masih telinga kiri yang ad problem gak..almost 1 week da doktor kali nie dia kuar air tak tahu dari mana air tue datang pastu air tue cam berbau nanah la doktor..dan kekuningan sikit la..

Doktor ENT  : Ok saya tengok telinga awak, duduk kt tempat tue..nurse set kan tempat dia..

               aku pun duduk kat tempat yang disedikan tue maybe senang doktor tue nak tengok or teropong kot..doktor tue amik teleskop tue da memulakan kerja nya pastu dia masukan camera untuk tengok apa yang terjadi sebenarnya..

Doktor ENT  : Ok try you tengok kt skrin telinga you memang sudah bernanah dan dinding telinga naik merah bengkak sikit la..ok saya cuci dulu telinga awak baru kita tahu keputusan yer..

              Sakit yer telinga aku bila doktor tue cuci telinga aku..aku pegang tangan nurse tue tahan sakit yer hanya Tuhan saja yang tahu..ngeri..ngilu sume ad sampai tak tahu nak kata apa..cuci punya cuci doktor tue pun kata..

Doktor ENT  : Banyak ya air kuar i cuci lagi baru kita masuk camera lagi yer...

              Selepas 10 min mencuci telinga aku doktor tue pun masukan camera kat telinga aku dan....terkejutnya aku bile doktor tue kata..

Doktor ENT  : Ok nurul you tengok nie telinga you kita da cuci then gegendang telinga you da berlubang nie yang pasti lubang tue bukan lubang baru tapi da lama coz takde darah yer..

              Berderau darah aku apa yang aku takot kan selama ini betul-betul terjadi Ya Allah kuatkan hatiku menerima dugaan mu ini ya Rabbi..rase nak menangis pun ada bile tengok bukan main besar lubang tue..

Aku               : Ya Allah..doktor saya boleh pekak ke doktor?sebab tue ker telinga saya berair jer..?

Doktor ENT  : Yup air tue dari hidung dan mulut awak, tue bile you flu telinga you akan kuar air tue la..ok tape saya bagi ubat antibiotik, ubat untuk keringkan flu dan ubat titis yer..so pas raya kita jumpa lagi untuk review ke next step samaada you nak tampal lubang tue ker or kita tengok samaad lubang tue kecut..ok nurul jangan risau 2 mggu lagi kite jumpa yer..

Aku              : Ok doktor..

             Aku sebenarnya masih terkejut cam tak berpijak di bumi yang nyata jer..what should i do?bingung aku terpaksa la aku amik insurans untuk cover medical aku nie..rugi aku tak assign awal-awal...aku bukan nya mampu sangat nak bayar cash medical nie..rase menyesal pun ada kalau cam nie mana nak korek..ok nak tahu apa jadi pas 2 minggu tue tunggu part 3 ok..

2 comments:

  1. alhamdulliah da ok tapi ad review checkup lagi ujung bulan nie..

    ReplyDelete